10 Aralık Kara Gün

10 Aralık günü 1948’den bu yana dünyada insan hakları günü olarak kutlanır. 10 Aralığın içinde bulunduğu haftada insan hakları haftasıdır.

Bugün 10 Aralık insan hakları gününün kutlandığı ortamda dünyanın birçok ülkesinde insanlara karşı acımasız saldırılar, hak ihlalleri, katliamlar, soykırımlar ve tecavüzler ne yazık ki artarak devam ediyor.

Yemen’de, Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri, Mısır, Ürdün, Bahreyn, Kuveyt, Senegal, Fas ve Sudan kuvvetlerinden oluşan koalisyon güçlerinin saldırıları sonucu tutuklama, tecavüz, sürgün, soykırım ve aç bırakma gibi ihlaller günlük vakıalar haline geldi. Bu saldırılar sonucu 29 milyon nüfuslu Yemen’in 22 milyonu şimdi yardıma muhtaç durumda. Yıllardır devam eden saldırılarda 7 milyon insan acil yardıma muhtaç duruma geldi. Açlık, susuzluk, salgın hastalıklar yaygınlaştı. Su, ilaç ve gıda gibi temel insani ihtiyaçlara ulaşılamıyor. Arabistan önderliğindeki koalisyon güçleri ABD silahlarıyla ülkede kan kusturmaya devam ediyor. Şu ana kadar yapılan saldırılarda 7 binden fazla insan hayatını kaybetti.

Myanmar’da 1 milyondan fazla insan her türlü insani haklardan mahrum ve temel ihtiyaçlarını karşılayamayacak halde bulunuyor.

Burundi’de iç karışıklıklardan kaçan 500 binden fazla insan komşu ülkelere sığınmış olup açlık, tecavüz, salgın hastalık ve katliamla karşı karşıya bulunuyor.

Güney Sudan ve Suriye’de iç karışıklıklar, çatışmalar ve sürgünler sebebiyle her türlü hak ihlalleri yaşanmaya devam ediyor.

Filistin’de katliam sanığı İsrail’in soykırım, sürgün, evleri, köyleri yıkma saldırıları devam ediyor.

Avrupa’da ABD’de, Çin’de soykırım, asimilasyon, işkence ve toplama kamplarına hapsetme (Doğu Türkistan) şeklindeki ihlaller acımasız şekilde devam ediyor. Fransa’da göstericilere uygulanan orantısız güç müdahalesi, Cemal KAŞIKÇI cinayeti karşısında Batı’nın çifte standartlı davranışı insan haklarının geleceği açısından umut vermeyen davranışlar olarak önümüzde duruyor.

Türkiye’de ise!

21 yıldan bu yana 28 Şubat mağdurlarının haksız, hukuksuz mahpuslukları,

25 yıldan bu yana Sivas mahpuslarının mağduriyetleri,

Bugün sayıları 5 binleri bulan ve yıllardır cezaevlerinde tutuklu bulunan erken evlilik mağdurlarının mahpuslukları,

Ayrıca 15 Temmuz kanlı darbe teşebbüsünden bu yana OHAL kararları ile görevden uzaklaştırılıp mahkemelerden aldıkları takipsizlik kararları, emniyetten aldıkları temiz kararlarına rağmen, OHAL komisyonları tarafından hukuksuz ve keyfi uygulamalarla görevlerine başlatılmayan kamu personelinin mağduriyeti hâlen devam ediyor.

Bunun yanında haklarında hiçbir olumsuz mahkeme kararı ve emniyet raporu olmayan mağdurların özel sektörde dahi iş bulamaması ve açlığa mahkûm edilmeleri, insan hakları ayıbı ve vebali olarak toplumumuzun ve devletimizin gündemini işgal etmektedir.

MAZLUMDER Kayseri Şubesi olarak! Dünyada yaşanan insan hakları ihlallerinin sona ermesi için dünyanın mahşeri vicdanını, ülkemizde devam eden hak ihlallerinin sona ermesi için de hükümetimizi, TBMM’yi ve Adalet Bakanlığını zaman geçirmeden yeni tedbirler almaya davet ediyor, hakkın, hukukun ve adaletin hâkim olduğu bir dünya hayatının insanlığın geleceği olmasını umut ediyoruz.

MAZLUMDER Genel Bşk. Yrd.

FAALİYET BİLGİLERİKategori Adı Basın AçıklamalarıTarih 2018-12-11