HUKUKSUZ İDAM VE HUKUKSUZ İNFAZLAR DURDURULMALI

2013 yılında kanlı bir darbe ile seçilmiş Cumhurbaşkanı Muhammed MURSİ’yi görevden uzaklaştırarak Mısır’da yönetime el koyan Abdulfettah SİSİ başkanlığındaki cunta, adaletsiz yargılamalar ve infazlarla halkını öldürmeye devam ediyor.

Cuntacı SİSİ’nin emri ile 2013’ten bugüne binlerce Müslüman Kardeşler üyesi tutuklanıp, insanlık dışı şartlarda hapishane hayatı yaşıyor. Emir kulu Mısır mahkemeleri son olarak elektrikli işkencelerle zorla suç kabul ettirdikleri 9 Müslüman Kardeşler üyesini idama mahkum etti. Hukuksuz, adaletsiz ve elektrik verilerek alınan ifadeler sonucu idama mahkum edilen 9 Müslüman genç, her türlü hukuksuzluk göze alınarak cuntacı SİSİ’nin emri ile tüm dünyanın tepkisine rağmen idam edildiler.

MAZLUMDER Kayseri Şubesi olarak Mısır’da devam eden adaletsiz yargılamalar sonucu idam edilen 9 Müslüman Kardeşler üyesine Allah’tan rahmet dilerken adaletsiz yargılama ve idamların sona erdirilmesi için uluslararası Af Örgütünü, Adalet Divanını, İslam İşbirliği Teşkilatını, İnsan hakları kuruluşlarını, Birleşmiş Miletleri olaya seyirci kalmayarak karşı durmaya davet ediyoruz.

TUTUKLAMLAR VE ARAMALARDA İNSAN ONURUNA SAYGI ESAS OLMALIDIR

Geçen hafta içinde Ankara’da tutuklu yakınlarının düzenlediği bir gösteride güvenlik güçlerinin olaya yaptığı müdahale ve akabinde yapılan tutuklamalar sırasında Merve DEMİREL adlı başörtülü bir göstericinin polis aracına bindirilmesi sırasında erkek güvenlik görevlisi tarafından yapılan müdahale anında taciz yorumu yapılan görüntüler kamuoyuna yansımıştı.

Görüntülerin sosyal medya ve basın organlarında tepkiyle karşılanması üzerine İç İşleri Bakanı Süleyman SOYLU’nun Merve DEMİREL için  “ Babası FETÖ’den ihraç, yakını DHKP-C‘li proje kadın” diye twit atması kamuoyunda üzüntüyle karşılanmış ve yaklaşım makam ciddiyetine yakıştırılmamıştır.

Mevcut yasalara ve kamu vicdanına göre suçun şahsiliği esastır. Bir kişinin akrabasının veya yakınının herhangi bir suçtan suçlanması, sorgulanması ve tutuklanması suç ilemeyen o kişiyi sorumlu tutmaz. İnanıyoruz ki bakan dahil birçok insanın suç işleyen akrabalarının suçundan sorumlu olmayacağı gibi. Son aylarda bir örneği Diyarbakır’da yaşanan güvenlik güçlerinin gece yarısı kapıları kırarak evlere girip aramalar yapması, karakollarda başörtülü bayanların başörtülerini çıkarmaya zorlanmaları, hukuk devleti olma sınırlarını aşıp sıkıyönetim dönemi uygulama endişelerinin toplumda yer etmesine sebep olmaktadır. Bu durum hukuk devleti ve merhametli devlet anlayışı ile bağdaşmayan uygulamalardır.

MAZLUMDER Kayseri Şubesi olarak, gerek ev aramalarında gerekse karakollarda yapılan muamelelerde bayan vatandaşların bayan güvenlik görevlileriyle, erkek vatandaşların erkek güvenlik görevlileriyle muhatap edilmesi inanca ve insanlık erdemine müdahale amaçlı uygulamaların denetlenerek takibinin yapılması, ev aramalarında gece yarısı kapı kırarak değil, uygun zamanlarda hukuk sınırları içinde kalarak yapılması, olaylar sonrasındaki devlet merkezli tepkilerin de devlet ciddiyetine yakışır bir üslupta olmasının kamu vicdanını rahatlatacağını ilgililere hatırlatmak istiyoruz.

MAZLUMDER Kayseri Şube Bşk.

FAALİYET BİLGİLERİKategori Adı Basın AçıklamalarıTarih 2019-02-26