KAYSERİ ŞUBE PANELİNDE DEMOKRATİK AÇILIM TARTIŞILDI

Kayseri baro başkanı Av. Ali aydın' ın oturum başkanlığı yaptığı panele konuşmacı olarak MAZLUMDER eski genel başkanlarından Cevat Özkaya ve gazeteci yazar Turan kışlakçı katıldı.

MAZLUMDER şube başkanı Ahmet taş, panelin açılışında yaptığı konuşama da Malazgirt'ten beri deva eden Türkiye tarihi boyunca

Bu topraklarda farklı dinler, diller, etnik grup ve kültüre sahip insanların birlikte yaşadıklarını belirterek "Bu Ülkenin Farklılıkları bir zenginliktir."maalesef son yüzyıl içinde Osmanlı devletinin son dönemi ve cumhuriyet döneminde devletin uyguladığı yanlış politikalar ve dış güçlerin kışkırtmaları sonucu farklılıklar istenmeyen özellikler haline getirildi. Böylelikle devlet ile toplumu birbirinin rakibi haline getirdiler. Özellikle 1960-1971-1980-1997 de yapılan millet iradesini ortadan kaldırmaya yönelik darbe dönemlerinde insanlara bizzat devleti temsil edenler tarafından zulmedilerek mazlum durumuna düşürüldü.Son yapılan demokratik açılım milletin farklı kesimleri ve devlet arasında barısın sağlanmasına vesile olur''dedi.

ÖZKAYA:DEVLETİN ULUSU OLUŞTURULMAK İSTENDİ:

Demokrasiye darbe planı hakkında konuşan mazlum-der eski genel başkanlarından Cevat Öz kaya, cumhuriyet döneminde devleti idare edenleri Osmanlı mirasının sahipleri olduklarını yok sayarak,yeni bir ulus oluşturmak istediklerini,bu isteklerinde batı ülkelerinin etkisinin yok sayılamayacağını söyledi.Yeni ulus projesinin Türkiye toplumu tarafından kabul görmediğini dile getiren Öz kaya,''Ülkemizde 17 yıl süren Türkçe ezan okutma dayatması demokrat parti döneminde ezan arapça okunabilir genelgesi ile bir anda arabça okunmaya başlandı.Buda devletin dayatmalarının toplum tarafından uygun ortam oluştuğunda derhal ortadan kaldırıldığını gösteriyor''dedi.

1960 27 mayıs darbesi,12 mart 1971 muhtırası,12 eylül 1980 ihtilal'i ve 28 şubat post modern darbelerini millet için yapılıyor kandırmaca sı ile millete karsı yapılan darbeler olduğunu söyleyen Öz kaya,''şartlar müsait hale geldiğinde toplum bu darbeler ile kendisine dayatılan dayatmaları ortadan kaldırıyor ve devlet ile millet bu konularda hep farklı kalıyor''1950 den beri cumhuriyet halk partisinin Kıbrıs barış harekatı sırasındaki desteği dışında Türk toplumundan destek alamadığını dile getiren Öz kaya,''milletin oyları ile iktidar olamayan CHP'nin bürokrasiyi yanına alarak devlet bürokrasisi ile iktidarını perçinlemek istiyor. Seçin ile iş başına gelen partileri bürokrasinin iktidarını yenip gerçek iktidar olamıyorlar''Cumhurbaşkanlığı seçimlerindeki 360 oy dayatması gibi, başörtüsü yasağındaki anayasa değişikliği gibi 411 oyun anayasa mahkemesinde yok sayılması bürokratik iktidarın millet iktidarına karşı kafa tutmasının en güzel örnekleri olduğunu dile getiren Öz kaya,(Sivil toplum millet iktidarının hakim olması için bürokratik iktidara karşı mücadele etmelidir)Demokrasiye müdahale planı ve Ak Parti iktidarını bitirme planı ile Ergenekon soruşturması hakkında da konuşan Cevat Öz kaya,''birkaç ay önce çıkarılan ve iptal edilmesi için Cumhuriyet Halk Partisinin anayasa mahkemesine müracaat etmesine rağmen ceza yasasına göre,suç işleyen askeri personelin sivil mahkemelerce yargılanabileceğini,Silivri deki mahkemelerde emekli bir çok asker yargılanabiliyor.Bir kaç yıl öncesine göre bu gelişmeler önemlidir.Bu problemlerin tamamı ortadan kaldırılabilmesi için zamanın şartlarına uygun gelişen şartlara ve ihtiyaçlara cevap verebilecek,tamamen milletin temsilcilerinin hazırlayıp toplum tarafından onaylanan yeni bir anayasanın yapılması,tüm kurum,kuruluş ve şahısların yetkilerinin hukuki kayıt altına alınması gerekmektedir''diye konuştu.

KIŞLAKCI: AÇILIM DIŞ KAYNAKLI AMA BİZE UYGUN

Gazeteci-yazar Turan Kışlakçı demokratik açılımın dış yansımaları konusunda bilgiler vererek, açılımın sadece Türkiye'de değil dünyanın bir çok ülkesinde gündemde olduğunu dile getirdi. Kışlakçı,''bu gün Arabistan'da fetva heyetine sadece maliki mezhebi temsilcisinin değil, diğer mezhepleri' de temsilen ulemalarında arınmasının, kadınlar ile ilgili yeni hukuki düzenlemeler yapılmasının Tunus ta devlet başkanının kızının başını kapatmasının,Cezayir devlet başkanının karşı muhalefet ile iş birliği yollarını aramasının,Suriye de başkan BEŞŞAR ESADIN muhaliflere değişik haklar vermeyi aramasının,açılımın bir çok ülkenin gündeminde olduğunu ortaya koyuyor dedi.

Türkiye'nin bölgesinde ve kendi içinde açılımlar yaparak, ülke içinde ve bölgede; barışın,insan haklarının ile birlikte yaşama kültürünün gelişmesi için çaba gösterdiğini,bunun içinde dış ülkelerde menfaatlerinin çakışmasının mümkün olabileceğini kayıt eden kışlakçı,''Buda Türkiye'nin kendine güveni ve dinamiklerini olumlu kullanması ile mümkündür.Bu gün Türkiye'den hem doğalgaz hem de petrol boru hattı olmak üzere bir çok enerji hatları geçiyor.Bu konuda yatırım yapan ülkeler,bu hatları korumak için halkı ile barışık terörün olmadığı,istikrarın hakim olduğu,kanun hakimiyetinin geçerli olduğu bir Türkiye'yi arzu ediyorlar,Bu yüzden Türkiye'deki demokratik açılıma destek veriyorlar.Buda Türkiye'nin menfaatlerine uygun düşüyor''diye konuştu.

Bu gün Ortadoğu Asya ve Afrika'da birçok toplum ve ülkenin kendi içlerindeki problemlere son vermek isterken Türkiye'nin kendilerine önder ve örnek olmasını beklediklerini söyleyen KIŞLAKÇI bu ülkeler artık batı Ülkerlerini değil, Osmanlının mirası saydıkları Türkiye'yi kendilerine örnek alan bir anlayışa sahip olduklarını, Türkiye'den çok şeyler beklediklerini bunun için de kendi problemlerini aşmış bir Türkiye'nin bu beklentilere daha rahat cevap verebilen bir ülke olabileceğini söyledi.

Programın sonunda vatandaşlardan gelen konuyla ilgili birçok soruya cevap veren ÖZKAYA ve KIŞLAKÇI programı takip eden katılımcılar tarafından ilgi ile takip edildiler.

İki saat kadar süren panelin sonunda katılımcılar verdikleri aydınlatıcı bilgilerden dolayı Cevat ÖZKAYA ve Turan KIŞLAKÇI' YA teşekkür ettiler. MAZLUMDER Kayseri Şubesine böyle güncel ve önemli bir program düzenledikleri için şükran duygularını bildirdiler.

MAZLUMDER Kayseri Şubesi

FAALİYET BİLGİLERİKategori Adı Basın AçıklamalarıTarih 2009-11-23
Adres: Cumhuriyet Mh. Sakar Sk. No:21 Kızıklı Apt. Sivil Toplum Kuruluşları Mrkz. kat:4 Melikgazi / KAYSERİ