HAK, HUKUK VE ADALET HȂKİM OLSUN

10 Aralık günü 1948 yılından bu yana İnsan Hakları Günü olarak kutlanıyor.

10 Aralık'ın içinde bulunduğu haftada insan hakları haftasıdır. Son ayına girdiğimiz 2019 yılında da dünyanın birçok ülkesinde göç, zulüm ve gözyaşı eksik olmadı. İnsan hayatına yönelik sayısız ihlaller yaşandı, yaşanmaya da devam ediyor.

Şöyle ki!

• Dünyanın en fakir ülkelerinden Yemen'de iç savaşlar sebebiyle katliam, açlık, yoksulluk, susuzluk ve sağlık imkanlarına ulaşamama sebebiyle milyonlarca insan mağdur ve mazlum duruma düştü.
  • Irak, İran, Lübnan, Tayland gibi ülkelerde işsizlik, yolsuzluk ve pahalılık sebebiyle yapılan gösterilerde yüzlerce insan güvenlik güçlerinin müdahalesi ve iç çatışmalardan dolayı yaralandılar, hayatlarını kaybettiler.
  • Filistin'de İsrail'in saldırıları, Libya' da iç çatışmalar, Mısır'da baskıcı rejimin saldırıları sonucu binlerce insan hapishanelerde tutuklu olup yüzlerce insan da güvenlik güçlerinin saldırıları ile hayatlarını kaybettiler.
  • Doğu Türkistan'da Çin Halk Cumhuriyeti'nin baskı ve asimilasyon uygulamaları, Afganistan'da işgalci ABD'nin ve yerli güçlerin saldırıları ile binlerce insan katledildi, hapishanelere atıldı, ülkelerini terk ederek sığınmacı konumuna düştüler.
  • Suriye'de rejim güçleri, ona destek veren Rus kuvvetleri, Haşdi Şabi, ABD ve onun müttefiki PYD, YPG kuvvetlerinin saldırıları ile binlerce masum, savunmasız insan yerinden edildi ya da katledildi.
  • Hâlâ aydınlatılamayan Cemal KAŞIKÇI cinayetine ek olarak Arabistan'da ve diğer ülkelerde faili meçhul cinayetler işlenmeye devam etti.
  • Afrika, Güney Amerika ve Asya’nın birçok ülkesinden Avrupa’ya sığınmak için yola çıkan mazlumların çöllerdeki, denizlerdeki ve sınırlardaki sıkıntılarına ve ölümlerine ne yazık ki çözüm bulunamadı, seyirci kalındı.

2019 yılında ülkemizde ise,

• 26 yıldan bu yana cezaevlerinde ömür tüketen, yeniden yargılanarak hürriyetlerine kavuşması beklenen yaşları 80’leri geçmiş olan Sivas olayları mağdurlarının taleplerine cevap verilemedi.
  • 22 yılı geçmiş bir zamandır cezaevlerinde tutulan 28 Şubat darbe döneminin darbecilerin emri ile mahkum edilmiş mağdurlarının yeniden yargılanma ve özgür kalma talepleri karşılık bulmadı. Mağduriyetleri devam etti.
  • Ömür boyu nafaka ve erken evlilik mağdurlarının mağduriyetlerinin giderilmesi ve hapishane hayatlarının sona erdirilmesi için yapılan tüm çabalar ne yazık ki 2019 yılında da yetkililer tarafından dikkate alınmadı.
  • 2016 yılında yaşanan 15 Temmuz kanlı darbe teşebbüsünden sonra OHAL uygulamaları ile haklarında soruşturma açılan emniyet ve mahkeme kararları ile aklanan kamu personelinin görevine iade taleplerine ne yazık ki OHAL komisyonları, mahkeme ve emniyet kararlarını hiçe sayarak karşılık vermedi.
  • Çocukları dağa kaçırıldığı için HDP Diyarbakır il binası önünde çocuklarına kavuşmak için oturma eylemi yapan annelerin taleplerine de çözüm bulunamadı.
  • Aileyi yıkan 6284 sayılı kanun ve İstanbul sözleşmesi konusunda bütün çağrılara rağmen bir değişiklik yapılmadı. Sonuçta ülkemizde 2019 yılında şu ana kadar 400'ün üzerinde kadın cinayeti işlendi. Aileler dağıldı, çocuklar yetim kaldı.
  • Sahipsizlik, çaresizlik yüzünden çok sayıda insan siyanür kullanarak ailesiyle birlikte intihar etti.
  • 15 Temmuz 2016'dan sonra yaşanan OHAL döneminde görevden alınan, haklarında hiçbir soruşturma açılmayan, bu süre içinde özel sektörde de iş verilmeyen insanların durumuna ne yazık ki bir el atan, ilgilenen onlara sahip çıkan bir kurum olmadı.
  • MAZLUMDER Kayseri Şubesi olarak yukarıda bir kısmını gündeme getirdiğimiz dünyada yaşanan insan hakları ihlallerinin sona erdirilmesi için dünyanın mahşer-i vicdanını ve yetkili kurumlarını, ülkemizde yaşanan insan hakları ihlallerinin sona erdirilmesi için de Cumhurbaşkanımızın, TBMM'nin, Adalet Bakanlığının mahkeme ve emniyet kararlarını tanımayan OHAL komisyonlarının mahşeri vicdanına sesleniyor, alacakları acil ve yerinde tedbir ve kararlarla insanlığa sahip çıkmaya davet ediyor, hakkın, adaletin ve hukukun hâkim olduğu bir hayatın insanlığın geleceği olmasını diliyoruz.

FAALİYET BİLGİLERİKategori Adı Basın AçıklamalarıTarih 2019-12-10