Halepçe Katliamı ve Suriye'de ki Özgürlük Mücadelesi

HALEPÇE KATLİAMI BİR DAHA YAŞANMASIN

Halep’çe katliamının üzerinden 32 yıl geçti.

Bundan 32 yıl önce Irak’ın zalim diktatörü Saddam Hüseyin’in verdiği emirle Kuzey Irak’ın Halep’çe kentine savaş uçakları ve helikopterlerden atılan kimyasal gaz ve bombalarla gerçekleştirilen katliam sonucu binlerce Irak vatandaşı hayatını kaybetmişti.

16 Mart 1988 günü meydana gelen ve insanlığın yüz karası olarak tarihe geçen katliamda 6.357 kişi zehirlenerek ya da yanarak ölmüş, 14.765 kişi ağır yaralanmış, on binlerce insan yaşadıkları yeri terk etmek zorunda kalmıştı. Katliam sebebiyle ölenlerin toplam sayısı 43.753, sakat kalanların sayısı ise 61.200 ‘e ulaşmıştı. Ayrıca Halepçe’de ki özürlü doğum oranı 2. Dünya savaşında ABD’nin atom bombası atarak insan kıyımı yaptığı Japonya’nın Hiroşima ve Nagazaki kentlerinden 4-5 kat daha fazla olduğu Dünya Sağlık Örgütünce rapor edilmiştir.

Halep’çe katliamı insanlık tarihinin yüz karası katliamlarından biridir. Zalim diktatör Saddam Hüseyin gibi eli kanlı diktatörler ve insanlık düşmanları olduğu sürece Afganistan, Irak, Filistin, Pakistan, Doğu Türkistan, Kuzey Afrika, Çeçenistan, Suriye, Yemen ve diğer bölgelerdeki katliam ve soykırımlar yaşanmaya devam edecektir.

MAZLUMDER olarak; başta Halep’çe katliamında hayatını kaybedenler olmak üzere tüm katliam mağdurlarını rahmetle anıyor, insanlığın bu tip katliamları bir daha yaşamaması için duyarlı insanları, Sivil Toplum Kuruluşlarını, Uluslararası İnsan Hakları Örgütlerini, İslam İşbirliği Teşkilatını, Birleşmiş Milletleri ve insanlık dostlarını, katliamlar meydana gelmeden alınacak tedbirlerle insanlığa sahip çıkmaya davet ediyoruz.

KATLİAMIN ÜZERİNDEN 10 YIL GEÇTİ

Suriye'de 2011 yılı mart ayında başlayan özgürlük talebinin üzerinden 10 yıl geçti.

2011 yılı 15 Mart günü DERA’da başlayan yönetimde söz sahibi olma, ülkenin idaresinde halkın tercihi ile iş başına gelen halkın temsilcilerinin ülkeyi idare etmesini talep eden, halkın masum talepleri ne yazık ki zalim Baas rejimi ve devlet başkanı Beşar Esed tarafından kanlı saldırılarla bastırılmak istendi.

10 yıldan bu yana Suriye halkı bir yandan Beşar Esed yönetimi, diğer yandan onun ülkeye davet ettiği İran ve Rusya devletlerinin karadan ve havadan saldırıları ile yapılan katliamlar daha sonra ülkeye yerleşip petrol kaynaklarına sahip olup burada kendine yakın kukla bir devlet kurmak isteyen ABD'nin yaptığı katliamlarla yok olmanın eşiğine getirildi.

Ülkede batılı emperyalist güçlerin oluşturduğu DAİŞ, PYD ve SDG gibi taşeron örgütlerin katliamları da emperyalistlerin işlerini kolaylaştırdı.

5 milyonu Türkiye olmak üzere 10 milyona yakın Suriyeli canlarını kurtarmak için Lübnan, Ürdün gibi Ortadoğu ülkeleri ile batı ülkelerine sığınmak zorunda kaldı, milyonlarca insan da kendi ülkelerinde yer değiştirerek doğdukları topraklardan kopmak zorunda bırakıldı.

1 milyondan fazla insanın hayatını kaybettiği, 1 milyondan fazla insanın da sakat kaldığı, koca bir ülkenin şehirleri, kasabaları, köyleri ile harabeye çevrilip tarihi ve doğal mirasının yok edildiği Suriye'de, 10 yıldan bu yana tüm dünyanın gözü önünde büyük bir insanlık dramı yaşanmaya devam etmektedir.

Son 2 yıl içinde Türkiye, Rusya ve İran devletleri arasında imzalanan Astana ve Soçi mutabakatlarına rağmen, Rusya ve İran devletleri ile rejim güçlerinin çatışmasızlık bölgesi ilan edilen İDLİB’e yaptıkları acımasız saldırılarda 5 bine yakın insan öldü, 2 milyon insan da Türkiye sınırına göç edip donarak hayatta kalmanın mücadelesini veriyor.

MAZLUMDER Kayseri Şubesi olarak, 10 yıla giren halkın özgürlük talebinin rejim tarafından katliamla karşılık bulduğu Suriye'deki çatışmalarda hayatını kaybedenlere Allah'tan rahmet, yaralananlara şifalar diliyor iken ülkedeki çatışmaların sona erdirilerek devam eden katliamların bitirilmesi ve Suriye'de halkın tercihi ile oluşacak, ülkede yaşayan her kesimin temsil edildiği adaletli bir yönetimin oluşturulması ve evlerinden ayrılanların evlerine dönmelerinin sağlanması için aklı selim devlet idarecilerini, sivil toplum kuruluşları ve İslam İşbirliği Teşkilatını insiyatif almaya davet ediyoruz.

MAZLUMDER Kayseri Şubesi ve Suriyeliler Ensar Derneği

FAALİYET BİLGİLERİKategori Adı Basın AçıklamalarıTarih 2020-03-17