KADINLAR GÜNÜNDE KADINLARIMIZIN TAZMİNATLARINI ÖDEYELİM

07/03/2007/Kayseri

KADINLAR GÜNÜNDE KADINLARIMIZIN TAZMİNATLARINI ÖDEYELİM

- Dünyada ve ülkemizde 8 Mart Dünya kadınlar Günü olarak kutlanmaktadır. Batı dünyasında kadınlara sosyal ve siyasi hakların verilmeye ve onlarında vatandaş sayılmaya başlaması 19. yüzyılın sonları ve 20. yüzyılın başlarında olmuştur.
- Yine batı da II. Dünya savaşından sonra UNESCO tarafından KADIN HAKLARI BEYANNAMESİ yayınlanmış olup, 1948'de yayınlanan İnsan hakları Evrensel Beyannamesinde kadınlara da erkeklere tanınan hakların tanınması benimsenmiştir.
- Ülkemiz de yönümüzü batıya çevirdiğimiz dönemde 1933'te ve 1934'te çıkarılan yasalarla kadınlara, önce seçme daha sonra seçilme hakları verilmiş olup, bugün kadınlarımız hem oy kullanmakta hem de muhtar ve Belediye başkanı olmanın yanında ülke yönetiminin diğer alanlarında görev alabilmekte olup 1982 yılında çıkartılan Anayasa ile Aile toplumun temeli sayılmakta, ananın ve çocukların korunması devletin görevleri arasında sayılmaktadır.
İslamiyet'ten önce ve İslamiyet'in kabulünden sonraki Türk toplumuna baktığımızda, cahil ve eğitimsiz halk kesimleri hariç, toplumda kadın ve erkek arasında herhangi bir dengesizlik olmayıp, aksine erkek ve kadın bir bütünün vazgeçilmez iki parçası gibi kabul edilmiş ve İslam dinine göre Allah nazarında iki cins arasına herhangi bir ayrım ve dengesizlik olmamış olup Selçuklu ve Osmanlı dönemlerinde, ticaret yapan, eğitim kurumları açan ve hatta devlet iradesinde söz sahibi olan hanımlara birçok örnekler gösterebiliriz.
Ne acı ve üzüntü verici durumdur ki! Cumhuriyetle birlikte kadınlara seçme ve seçilme hakkı tanımakla övünürken onların haklarını bu dönemde tarihte görülmemiş bir şekilde devlet gücüyle ve hiçbir yasal gerekçe olmadan ortadan kaldırarak onlara zulmettiğimizi itiraf etmek zorundayız.
Şöyle ki;
1- Kadınlarımızın inanma haklarını ellerinden aldık. ( Başörtü sebebiyle on binlerce kızımız okullarından ayrıldı ve cahil kalmaya sevk edildi.)
2- Kadınlarımızın kamuda çalışma haklarını ellerinden aldık. ( Binlerce öğretmen ve memuremiz inançları sebebiyle memuriyetten uzaklaştırıldı.)
3- Kadınlarımıza verdiğimiz milletvekili olma hakkını sınırladık. ( Halkın oylarıyla seçilen kadın milletvekilini dışarıya attık, milleti yok saydık.)
4- Kadınlarımızın kamudan yararlanma hakkını ellerinden aldık. ( Birçok devlet dairesi ve hastanelerimizde, kıyafetinden dolayı ayrımcılık yaparak kadınlarımıza kamu hizmeti
vermedik.)
5- Ülkemizde aile meclisi kararları ile işlenen töre cinayetlerinin önüne geçemeyerek kadınlarımızın katledilmesine engel olamadık.
6- Çok değişik sebeplerde kocaları tarafından çocuklarıyla birlikte ortada bırakılan kadınlarımızın ezilmelerine çözüm olacak kurumlar kuramadık.
Türkiye Cumhuriyeti Devleti ve toplumu olarak, kadınlarımıza hak etmedikleri zulümleri yaptığımız ve onların dünyaya gelmekle kazandıkları temel haklarını kullandırmayarak, zulme uğrattığımız için özür dilemek, yapılan zulümlere hemen son vermek ve kaybettirdiklerimizin tazminatlarını ödemek için; sosyal, siyasi ve hukuki düzenlemeleri hemen yapmak amacı ile tüm siyasi partileri, sivil toplum kuruluşlarını ve insanca yaşamayı gaye edinen çevreleri göreve çağırıyoruz. Bu ayıp bize çok oldu, temizlemek için hadi göreve diyoruz!

Iraklı Kadınlar İdam Edilmesin
- Ayrıca Dünya kadınlar Günü sebebi ile ülkemiz dışındaki kadınları da unutmayalım. 3 yıldır ABD işgali altında bulunan Irak'ta on binlerce kadının ırzına geçildi, on binlercesi öldürüldü, on binlerce kadın dul ve çocukları, öksüz bırakıldı. Bu yapılanların hepsi ABD askerlerinin yanına kar kaldı, hiç biri hakkında cezai işlem yapılmadı, buna karşılık vatanlarını savunurken işgalci bir ABD askerini öldürdükleri için kukla ve taraflı Irak mahkemelerince idam cezasına çarptırılan, üç Iraklı (Zeynep Fadıl, Vessan Talib, Lika Ömer) vatansever kadının idamlarının infaz edilmemesi içinde, siyasilerimizi ve sivil toplum kuruluşları ile insan hakları savunucularını harekete geçmeye ve bu acımasız kararı engellemeye çağırıyoruz.

Kayseri Gönüllü Kültür Teşekkülleri Adına

Mazlumder Kayseri Şube Başkanı