Kayseri Şube: 12 Eylül'ün Enkazı Hala Kaldırılamadı

12 Eylül'ün Enkazı Hala Kaldırılamadı

12 Eylül 1980 askeri darbesi Cumhuriyet tarihinde 27 Mayıs 1960 ve 12 Mart 1971 muhtıralarından sonra üçüncü askeri darbedir. Maalesef bu tarih namlunun siyasi iradeye, halka, aydına, ayrım gözetmeksizin belirlenen kriterlere aykırı olan, muhalif görüşlere çevrildiği üçüncü kara sayfadır.

12 Eylül 1980'de ülkemizde silahlı kuvvetlerin oluşturduğu cunta yönetimi millet iradesine dayalı mevcut hükümeti yıkarak ve ortadan kaldırarak yönetime el koydu. Toplumu kontrol ve baskı altında tutmak amacıyla farklılıklar rejim tehdidi gibi gösterilerek ayrımcılık körüklenmiştir. Üretilen kaos ortamında yasal olarak çözüm yoluna iktidardaki hükümetin karar vermesi gerekirken yapılan darbe ile anayasal düzene açıkça müdahale edilmiştir . Darbe sonucu; TBMM kapatılıp anayasa ortadan kaldırılmıştır. Siyasi partilerin kapısına kilit vurulmuş, yüzbinlerce kişi kişi gözaltına alınmış ,fişlenmiş , sorgusuz ve sualsiz olarak işkence görmüştürtir. Açılan davalarda binlerce kişi asılsız davalarla yargılanmıştır. Sayısız vatandaş "örgüt üyesi'' ve , "sakıncalı" oldukları için işlerinden atılmıştır. Binlercesi yurttaşlıktan çıkarılmıştır ve "siyasi mülteci" olarak yurtdışına gitmiştir. Bir kısmının kuşkulu bir şekilde ve "işkenceden öldüğü" belgelenmiştir. 937 film "sakıncalı" bulunduğu için yasaklanmıştır. Bazı derneklerin faaliyetleri durdurulurken bazı filmler sakıncalı bulunmuştur. Sayısız öğretim üyesinin ve personelin işine son verilmiştir. 400 gazeteci için toplam 4 bin yıl hapis cezası istenmiştir. Gazetecilere ceza yağarken basın yayın ürünleri imha edilmiştir. B u dönemde yaşananlar büyük bir insanlık ayıbıdır. Millet iradesine, Türkiye insanına ve mevcut hukuk düzenine, insanlık onuruna yakışmayan bin bir türlü zulüm, işkence ve hakaretin hakim olduğu bu dönemin failleri ne yazık ki yargılanamadı, hesap vermedi, hesap sorulamadı."

Hesabı sorulamayan bu dönem yakın tarihimizde öyle bir kara sayfadır ki, geçen bunca yıl bu lekeyi temizlemeye yetmemiştir. Darbenin ülke insanına armağanı olarak dayatılan kalıpların ve darbe kültürünün izleri, başta anayasa hükümleri ve buna dayanan bazı kanunlar olmak üzere maalesef birçok alanda varlığını devam ettirmektedir.

12 Eylül, anti demokratik uygulamaların başlamasıyla hak ve özgürlüklerin askıya alındığı, hukukun, eğitimin, ekonominin kısaca hayatın her alanının, yarınların darbelendiği tarihtir.

12 Eylül 1980, bir darbenin ülkeye ve insanına bıraktığı acı izlerin sadece görünen yüzüdür. Sağduyu sahipleri olan bizler, böyle bir suçun zaman aşımı olmayacağını vurgularken, ''hukukun üstünlüğü'' çağrımızı yineliyoruz. 12 Eylülün enkazı hala kaldırılmamıştır. Darbeciler adil bir mahkemede yargılanmadıkça da kaldırılamayacaktır

ATALAY ŞAHİN

MAZLUMDER KAYSERİ ŞUBE BAŞKANI

FAALİYET BİLGİLERİKategori Adı Basın AçıklamalarıTarih 2011-09-13