KAYSERİ ŞUBE: ORTA DOĞUDA DAHA FAZLA KAN AKMASIN

ORTA DOĞUDA DAHA FAZLA KAN AKMASIN

Sadece Ortadoğu ve Asya ile sınırlı olmayan ve mensubu olduğumuz İslam coğrafyasının sıkıntısız bir günü geçmiyor. Acılar dinmiyor silahlar susmuyor. Bölgemizdeki cereyan eden hadiselere duyarsız kalmak ve bize ne demek ne tarih bilincimize ne de vicdanımıza sığar. Tunus'tan başlayıp Kuzey Afrika ve Ortadoğu ülkelerine yayılan hak ve hürriyet arayışları akabinde içeriden bölge ülkelerinin zalim idarecileri dışarıdan batılıların başını çektiği emperyalist müttefikler medeniyetlerin beşiği Ortadoğu'yu kana buladılar.

Halklarıyla uyuşmazlık içerisinde olan bu yönetimler yüzünden ne acıdır ki aynı milletin evlatları birbirini katlediyorlar.
2006 yılında A.B.D. de yayınlanan askeri bir dergide Ortadoğu coğrafyası ''Kanlı Sınırlar'' olarak tarif ediliyordu. O tarihten bu yana bu coğrafyanın siyasetçileri, aydınları ve düşünürleri ''bu harita ne demek?'' diye
yetkililerini ve halklarını uyarmadılar. Gerekli hassasiyeti ve dikkati göstermediler. Sonuç Kaddafi bahane, Libya şahane!

Dün Vietnam'da yapılanlar bugün Irak'ta, Afganistan'da ve şimdi de Libya'da gerçekleştirilmektedir. Başkalarına hürriyet ödülü veren despot Libya lideri kendi halkından özgürlük ve değişim taleplerini esirgeyip ülkesini NATO eliyle sonu belirsiz bir iç savaşa sürüklemiştir.
Ortadoğu'nun halkları can derdinde iken bu durumdan kendilerine vazife çıkaran ve bizi de kullanan NATO' nun müttefik ''Birleşmiş Kuvvetleri'' kan ve mal derdindeler. Bu bölgenin haklı değişim, dönüşüm ve paylaşım taleplerini yeni sömürgelere çevirme peşindeler. İnsanların haklı isteklerini küresel kirli hesaplarına tevil eden sözde müttefiklerimizin unutulması mümkün değildir.
Arap halklarının başlarına musallat olan baskıcı rejimlere karşı başlattıkları "özgürlük, onur ve ekmek" direnişi bölgede büyük bir kabul görerek tarihi değişimlere yol açtı. Zamanın ruhunu yakalayamayan bölgenin baskıcı yöneticileri, bulaşıcı(!) özelliğe sahip haklı talepleri maalesef eskiden olduğu gibi ordularla baskılayacaklarını zannederek kan akıtmaya devam ediyorlar. Oysa tarihin akış yönü, statükonun devamından yana yapılan kanlı müdahalelerin faydasız olacağını göstermektedir.
İtibar ve hürriyet isteyen Suriye halkı da, bölgedeki diğer komşu ve kardeş halklar gibi,
- siyasi katılım kanallarının kapalı tutularak egemenliğin sadece bir aile ve yakın çevresi tarafından kullanılmasına,
- ülkede üretilen zenginliğin çok büyük bir kısmının sadece bir aile ve yakın çevresi tarafından keyfi olarak tüketilmesine,
- tüm gücü elinde bulunduran devlet aygıtı karşısında sıradan insanların minimum düzeyde onurunu, haysiyetini garanti edecek en temel evrensel haklardan yoksun bırakılmış olmaya karşı çıktı, taleplerini şiddet dışı yöntemlerle ifade etti ama komşu devletlerin yöneticileri kendi halklarının meşru taleplerini nasıl bastırmaya
çalıştı ise aynı muameleye tabi tutuldu.
Şam, Tartus, Hama, Humus, Lazkiye, Kamışlı ve Dera'da yapılan barışçı gösterileri bastırmak amacıyla hükümet güçlerince yapılan müdahalelerde onlarca ölü, yüzlerce yaralı ve tutuklanmalar olduğu haberleri basına sızmıştır. Dera şehrinin halen ordu tarafından muhasarada tutulmasından ve sağlıklı herhangi bir haberin olmamasından kaygı duyulmaktadır. Dünya kamuoyu Dera şehrinin 1982'de Hama'da olduğu gibi bir katliama maruz bırakılmış olmasından endişe edilmektedir. Herhangi bir basın kuruluşuna veya uluslar arası gözlemci bir
kuruma bölgeye giriş izin verilmemiş olması kuşkuları arttırmaktadır.
20 yıldır tarafsız, adil ve yetkin çalışmalarıyla temayüz etmiş bir insan hakları derneği olarak MAZLUMDER, özellikle Dera'da ve diğer Suriye şehirlerinde inceleme yaparak hakikate şahitlik yapmak ve Dünya'nın adaletten yana olan kamuoyunu aydınlatmak istemektedir.
Adalet ve barış temennisiyle.

Dr. Atalay ŞAHİN

MAZLUMDER kayseri Şube Başkanı