Kayseri Şubeden "Darbeler ve Mazlumları12 Eylül 1980" Paneli

Moderatörlüğünü Kayseri Gündem gazetesi Haber müdürü Mehmet UĞURLU'nun yaptığı panel, şiir ve sinevizyon gösterisiyle başladı. Panelin açılış konuşmasını yapan MAZLUMDER Kayseri Şube başkanı Ahmet TAŞ; 12 Eylül askeri darbesinde tutuklanarak hapse atılanların serbest kalmaları için TBMM. İnsan hakları komisyonu başkanı zafer ÜSKÜL'e yapılan başvurunun sonuçlanmasını istediklerini dile getirdi. İnşallah yaptığımız bu program 12 Eylülü hatırlatmaya, bilinçli insan olmaya vesile olur dilekleriyle konuşmasını tamamladı.

Panelin sunuculuğunu yapan Yasin KARAKAYA; Panelistlerin kısa özgeçmişlerini okuyarak panelistleri ve moderatörü kürsüye davet edip programın akışını moderatörü teslim etti. Moderatörü panelde ilk konuşmayı besteci, söz yazarı ve insan hakları gönüllüsü olan sol düşüncenin mağdurlarından Şanar YURDATAPAN'a söz verdi. YURDATAPAN; 24 Ocak kararlarının alınmasının darbenin habercisi olduğunu ve her iki taraf insanlarınında birbirine vurdurulduklarını söyledi. Kendisinin hapse girmediğini, işkence görmediğini belirten YURDATAPAN, " 1971 döneminde ben çok acı çekmiştim, arkadaşlarım dağlarda vuruldular" ,12 Eylül 1980 darbesinden önce 2 Eylül gecesi yurtdışına çıktığını sözlerine ekledi. 12 Eylül 1980 darbesi aslında yurtiçindeki sermayenin, o zamanlar tam olarak sırtını dayadıkları dış sermayenin çıkarlarını korumak için yapıldı. Türk-Yunan-Kıbrıs filmleri haftası nedeniyle gittiği Kıbrıs Rum yönetimde yaptığı konuşmada insanlar ölmesin ve benzeri barışçıl mesajlar verirken bir gün sonrasında hürriyet gazetesinin Şanar YURDATAPAN ve (eski)eşi Melike DEMİRAĞA Türkiye'yi şikâyet etti şeklinde haber yapıldığını, bu haber yüzünden 1981 de Türkiye aleyhtarı propagandaya alet oldukları düşüncesiyle vatandaşlıktan çıkarıldığını dile getirdi. Vatandaşlıktan çıkarılmanın ve başka bir ülkede vatandaşlık beklemenin de acı bir şey olduğunu ve kendisini Türk olarak gördüğünü altını çizerek konuşmasını tamamladı.

Panelde YURDATAPAN'ın konuşmasının ardından konuşmaya başlayan ülkücü düşünce mağduru Avukat İrfan SÖNMEZ; 12 Eylül de birçok faili meçhul cinayetin aydınlatıldığını, fakat bir takım sansanyonal cinayetlerin halen aydınlatılmadığının altını çizerken kendilerinin yaptığının ise darbecileri millet vicdanında yargılamak olduğuna dikkat çekti. Kendisinin 12 Eylülde gözaltına alınarak 10,5 yıl cezaevinde yattığını bunun 78 gününün hücrede geçtiğini açıkladı. Türkiye de sağ-sol şeklinde temerküz eden olaylarda Amerika'ya yakın olanlar sağcı, Sovyetlere yakın olanlar solcu kavramına oturtuldu. Sönmez konuşmasında; son zamanlarda darbeleri eleştiren bir kısım insanlara tepkisini ise ;" Darbe döneminde direnmeyenlerin sonrada konuşmaya hakları yoktur." diye eleştirdi. Alevi vatandaşlarımızı statükonun yanına çekmek için yapılan Sivas olayları da aslında NATO toplantısında konuşma yapan İngiltere Başbakanı Margaret Thatcher'in mavilerin kırmızılarla savaşı bitti. Şimdi yeşillerle mücadele başladı sözü ile bağlantılı" diye açıklamada bulundu.

Panelde son konuşmayı Kayserili İslami düşünce mağduru yazar R. İhsan ELİAÇIK yaptı. Konuşmasında; kendilerinin o günlerde akıncı gençlik teşkilatına üye olduklarını ve Yahyalıdaki kampa katıldıklarını, burada yakalanarak 18 yaşında Mamak cezaevine götürüldüğünü, kendilerinin devlet yönetimini şeriatla değiştirmeyi istemekle suçlamasıyla tutuklandığını ve cezaevindeyken 12 darbesinin olduğunu, o dönemde 148 kişinin tutuklandığını, bunların 18 inin Kayseriden olduğunu, kendilerine cezaevinde her türlü işkencenin yapıldığını ifade etti. Cezaevinde her gün Atatürkçülük eğitiminden geçiyorduk, bütün marşları ve Nutuk'u ezberlemiştik. Hapishanedeyken tanıştığı ODTÜ'lü sol düşünceden Profesörle yaşadığı anılarını da anlatan ELİAÇIK; koğuşa girdiklerinde Profesörün " vah ülkem vah, sen ne hallere düştün" diye ağladığını kendisinin sakinleştirmeye çalıştığını sözlerine ekledi.

12 Eylül de işkence yaptılar, 28 Şubatta ise etrafımdakileri boşaltarak yalnız bırakmaya çalıştılar. Bu ise manevi işkencedir. Türkiye nin adam gibi adalet devleti olması lazım diyerek sözlerini tamamladı.

Panelistlerin konuşmalarını tamamlamasından sonra katılımcılar Panelistlere sorular sordular. Devamında Moderatörü Mehmet UĞURLU; bu programı gerçekleştiren MAZLUMDER Kayseri şubesine Panelistlere ve katılımcılara teşekkür ederek yeni ve güzel programlarda buluşmak üzere paneli bitirdi. Seviyeli ve kaliteli bir panelin gerçekleşmesinde emeği geçen mazlum-der yönetimi olarak bizlerde büyük mutluluk duyduk.

MAZLUMDER Kayseri Şubesi Basın Bürosu

FAALİYET BİLGİLERİKategori Adı Basın AçıklamalarıTarih 2010-11-23