MÜLTECİLERİN EĞİTİM HAKKI İHLAL EDİLMEMELİ

Kovid 19 salgını nedeniyle uzun süredir uzaktan eğitim gören öğrencilerimiz nihayet eylül ayının başında okulların açılmasıyla yüz yüze eğitime başlamışlardır. Bu dönemde okullarından ve arkadaşlarından ayrı kalan öğrenciler yüz yüze eğitime geçilmesi ile hem psikolojik açıdan rahatlamış hem de sosyalleşmeye adım atmışlardır.

Türkiye Cumhuriyeti Anayasası ve ilgili kanunlara göre her Türk vatandaşı eğitim hakkına sahip olduğu gibi, eğitim hakkı en temel insan hakları arasında sayılmıştır. Bu doğrultuda devlet de eğitim hakkını kullanması için vatandaşlarına ve ayrımcılık yapmaksızın ülkesinde barındırdığı insanlara yeterli imkanları hazırlamakla sorumludur. Devletler kendine sığınan insanları, okullara alınmaması suretiyle eğitim hakkından mahrum bırakamaz. Aksi şekilde bir uygulamanın sorumlusu olan idareciler gerek uluslararası hukuk önünde gerekse ülkenin iç hukukuna göre en temel haklardan olan eğitim hakkını engelleme suçundan sorumludurlar.

Hal böyle iken okulların açılmasından sonra Kayseri'nin bazı mahalle ve semtlerinde mültecilerin çocukları için, oturdukları mahallelerdeki okullara başvurduklarında yeterli yer olmaması gerekçesiyle kayıtlarının yapılmadığı derneğimize bildirilmiştir. Böylece birtakım resmi okullarda kayıt alınmadığı gibi bu çocukların kayıtlarının yapılabileceği alternatif bir okul da gösterilmeyerek eğitim hakkı ihlal edilmektedir.

Mazlumder Kayseri Şubesi olarak!

Okul çağında iken eğitim hakkından mahrum bırakılan insanların bir çok problemin de kaynağı olacağı göz önüne alınarak ve hukuken çözüm üretilerek bu hakkın yerine getirilmesi gerektiğini bildiriyor; bahsedilen hak ihlalinin Kayseri Valiliği İl ve İlçe Milli Eğitim müdürlüklerince çözüm üretilerek gerekli tedbirlerin alınmasına davet ediyoruz.

Av. Sena ÖZDEMİR

MAZLUMDER Kayseri Şb. Bşk. Yrd.

FAALİYET BİLGİLERİKategori Adı Basın AçıklamalarıTarih 2021-09-23