SADDAM'IN İDAMI KATLİAMLARA DAVETİYE VE GÖZDAĞI VERMEDİR

05.01.2007/Kayseri

1- SADDAM'IN İDAMI KATLİAMLARA DAVETİYE VE GÖZDAĞI VERMEDİR

Yıllardır A.B.D. ve müttefiklerinin işgali altında bulunan komşumuz Irak'ın devrik Devlet Başkanı Saddam Hüseyin Kurban Bayramı Arifesinde idam edildi.
Saddam Hüseyin'i geçmişte yaptığı zulüm ve katliamlarından dolayı tasvip etmemekle birlikte idam edilişini de asla tasvip etmiyoruz. Şöyle ki:

a- Saddam Hüseyin'in idamına Irak yönetimi değil uluslar arası bağımsız mahkemeler karar vermeli idi. Tıpkı Yugoslavya Devlet Başkanı Miloseviç gibi.
Hâlbuki kukla Irak Yönetiminin mahkemelerinde Saddam'ın yargılanması ve mübarek kurban bayramı arifesi idam edilmesi Irak'taki Şii-Sünni mezhep çatışmasını körüklemeye yönelik hareketin dışında bir şey değildir.
b- İdam'ın infazının mübarek kurban bayramı arifesine getirilmesi işgalci A.B.D.'nin orta doğuda ve dünyada kendisine karşı yönetimlere ve halklara gözdağı vermek ve onları sindirmeye yönelik hakaret içeren bir davranıştır.
c- Uluslar arası savaş hukukuna göre Saddam Hüseyin uluslar arası bağımsız bir mahkemede yargılanmadı ve cezası bu mahkemelerin kuralları doğrultusunda infaz edilmeliydi. Böyle bir yargılama ve infaz şekli A.B.D.'nin ve kukla Irak yönetiminin uluslar arası hukuku hiçe saydıklarını ve dünyayı dikkate almadıklarını göstermesi açısından ibretlik bir olaydır.

Tüm bu sebeplerden dolayı A.B.D. yi ve kukla Irak hükümetini hukuku hiçe saymaları, toplumların inanç değerlerine saygı göstermemeleri Irak'ta kardeş kavgalarını doruğa çıkarmaya yönelik ve masum Irak halkını rencide edici bu uygulamalar yapmaları ve Saddam'dan sonra 700 bine yakın Iraklının acımasızca ve insanlık onuruna yakışmayan metotlarla öldürülmelerine zemin hazırlamalarından dolayı zalim ve gaddar ilan ediyor kınıyoruz.

2- 2006 YILINDA İNSAN HAKLARINDA BEKLENTİLERE ULAŞILMADI

TÜRKİYE'DE
Bayramla birlikte 2006 yılını da geride bıraktık. Toplumumuzun bayramını ve yeni yılını hayırlara vesile olması dileğiyle tebrik ediyorum.
Geçmiş 2006 yılına baktığımızda da kocaman yılın İnsan Hakları açısından ülkemizde ve Dünya'da beklentilerimizin gerçekleşmediğini ve hak ihlallerinin işlenmeye devam ettiğini gördük. Bunları şöyle sıralayabiliriz:
a-Y.Ö.K. kanunu bir türlü değiştirilemedi ve hem öğretim üyeleri hem öğrenciler bir kışla yönetimi hayatı yaşamaya devam ettiler.
b-Üniversitelerde inançlarını yaşamak isteyen kız öğrenciler ve öğretim üyelerine uygulanan başörtü yasağı inadına devam etti. Başı örtülü olduğu için kampüse alınmayan, mübarek ramazan ayında iftar sofralarından kovulan, Tıp fakültelerinde tedavi edilmeyen bu yolla ayrımcılığa tabi tutulan kızlarımıza, hanımlarımıza yönelik ayırımcı uygulamalara tanık olduk.
c-Meslek liselilerin üniversiteye girmelerinde uygulanan katsayı adaletsizliği devam etti, binlerce meslek liseli (özellikle İmam-Hatip Lisesi) başarılı olmalarına rağmen hak ettikleri okullara girmekten mahrum bırakıldılar.
d-Düşünce ve düşüncesini ifade etmenin önündeki engeller kaldırılamadı, düşündüğünü ifade ettiği için değişik cezalara çarptırılan ve görevden alınan yazarlar, fikir adamlarını ve öğretim üyelerini mahkeme kapılarında görmeye devam ettik.
e-Büyük halk desteği ile işbaşına gelen cumhuriyet hükümeti Avrupa birliğine girme yolunda toplumun ve kurumların önü açıcı çalışmalar yapmasına rağmen insan hakları konusunda bir türlü istenilen düzenlemeler yapılamadı.

DÜNYADA

1- A.B.D. ve müttefiklerinin işgalinde bulunan Afganistan ve Irak'ta her gün 200 civarında insan öldürülmekte olup, (ırza geçme, işkence görme, yerlerinden göçe zorlanma, aç bırakma ve evinde iş yerinde katledilme) yoluyla işkenceler yapılmıştır.
2- İsrail'in işgalindeki Filistin'de her gün onlarca insan vatanlarını savundukları için öldürülmekte olup İsrail'in 2006 Haziran ayındaki Lübnan'ı işgalinde 1500 insan katledilmiş olup on binlercesi evsiz, okulsuz, hastanesiz bırakılmış, yollar, elektrik trafoları ve köprüler tahrip edilmiştir.
3- Rusya'nın işgal altında tuttuğu Çeçenistan'da, Çin Halk Cumhuriyeti'nin işgal altında tuttuğu Doğu Türkistan'da ve en son A.B.D.'nin Etopya ya işgal ettirdiği Somali'de yaptığı katliamlar ve işkencelerde dünyanın gözü önünde devam eden insan hakları ihlallerinden bazıları olarak 2006 yılına damgasını vurmuştur.

2006 yılını temel insan hakları alanında istenilen hedeflere ulaşılamayan bir yıl olarak kabul ediyor, 2007 yılının yapılamayanların yapıldığı insan hakları açısından kazanımlara imza atılan bir yıl olmasını diliyoruz.

Mazlumder Kayseri Şube Başkanı

"